Márványsajtos rántott tök (fogyókúrára)
2008.06.23. 14:42
(Ez az étel annak ellenére energiaszegénynek mondható, hogy bő zsírban kell sütni, Sütés után szalvétán jól itassuk le. A tök kalóriatartalma nagyon alacsony, de még könnyebbé tehető tejföl helyett natúr joghurttal.)
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók: 1 kg zsenge tök, 1,5 dl tejföl vagy joghurt, 1 tojássárgája, 5 dkg márvány sajt, 1 csokor metélőhagyma, cayenne-bors; a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, a sütéshez: bő olaj
A tököt meghámozzuk, kb. 1 cm vastagon felszeleteljük, a belsejét kikaparjuk. A tökkarikákat besózzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd a keletkezett nedvességet leitatjuk. A tejfölt összekeverjük a reszelt sajttal és a tojássárgájával. Cayenne-borssal és apróra vágott metélőhagymával fűszerezzük. A krémmel megkenjük a tökkarikák egyik felét. Kettőt-kettőt összeragasztunk, majd a szokásos módon lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába panírozzuk és bő, forró olajban kisütjük. A zsiradékot leitatjuk, a rántott tököt párolt rizzsel fogyasztjuk
Tápanyagtartalom egy adagban: Energia: 403 kcal (1685 kJ), Fehérje: 11 g, Zsír: 23, 4 g, Szénhidrát: 36, 2 g, Koleszterin: 120, 2 mg, Rost: 6, 11 g, C-vitamin: 1, 7 mg, Kalcium: 166, 8 mg, Vas: 1, 14 mg, Nátrium: 1216 mg
|