Nyers táplálkozás (olvassa végig, fontos!)
2008.06.23. 14:39
A zöldség tényleg egészséges?
A nyerskoszt egészséges volta első pillantásra nem vonható kétségbe, mert a friss, nyers zöldségek, gyümölcsfélék a vitaminok és ásványi anyagok legjobb forrásai, melyek a sejtek szintjéig létfontosságú anyagokkal látják el a szervezetet. Ezzel növelik a várható élettartamot, a szív- és érrendszeri, valamint a tumoros megbetegedésekkel szembeni ellenállókészséget, valamint segítik az immunrendszer megfelelő működését is. A nyerskoszt egyik nagy előnye, hogy rengeteg olyan vitamint és egyéb mikrotápanyagot tartalmaz, melyeknek a fazék egyszerűen túl forró.
A főzés típusától és idejétől függően a zöldségekben található vitaminok nagy része elvész. Minél hosszabb a főzés ideje és minél több folyadékot használ, annál több tápanyagot veszik el. Főzés során a zöldségek vitamintartalma 50, sütésnél 25, míg párolásnál körülbelül 10%-kal csökken. A hevítés az ásványi anyagokat (például a káliumot vagy a magnéziumot) nem károsítja, nagy részük azonban a főzővízbe vándorol. Habár a ballasztanyagok a főtt ételben maradnak, hatásuk az enzimekéhez hasonlóan csökken. Az aszalt vagy szárított gyümölcsök viszont - a maximum 40 °C fokos felmelegítés miatt - szinte minden létfontosságú anyagot tartalmaznak. A nyers ételek további előnye: ahhoz, hogy szervezete a ropogós zöldségeket és gyümölcsöket meg tudja emészteni, alaposan meg kell rágnia azokat, így jól átmasszírozzák ínyed és fogaidat is tisztán tartják.
Hogyan, miként fogyaszt?
Aki nyers gyümölcsökön és zöldségeken él, jelentősen kevesebb zsírt és kalóriát juttat szervezetébe. A nyerskoszt magas víz- és ballasztanyag tartalma gyors telítettségi érzetet kelt, ezen kívül az emésztést is segíti. Segítségével az éhség és a zsírpárnák egyaránt könnyen, szinte észrevétlenül tűnhetnek el. További pozitívum, hogy a nyers zöldségek, gyümölcsök összetett szénhidrátokat tartalmaznak, melyek az anyagcsere számára lassú, ezáltal egészségesebb energiaellátást biztosítanak. A vércukorszint egyensúlyban marad, amely elűzi az édesség utáni vágyat és a farkasétvágyat.
A kilókon túl a popsiján és a combjain lévő narancsbőr is zavarja? Apró vigaszként szolgálhat a tény, hogy rengeteg nő harcol a cellulit ellen, melynek egyik oka lehet a szervezetben felboruló sav-bázis arány. Ha a savak kerülnek többségbe, úgy az anyagcsere-maradékok könnyen lerakódhatnak a kötőszövetekben. Jó tudni, hogy savas irányba a hús, a tojás, a sajt és általában az állati eredetű élelmiszerek fordítják az anyagcserét. A nyerskoszttal való táplálkozás egyúttal hatásos cellulitisz-diéta is, hiszen a zöldségek és gyümölcsök a testen belül bázikus hatást fejtenek ki, így távozásra kényszerítik a savas salakanyagokat.
Mire kell odafigyelni a nyerskoszt-diétánál?
Rengeteg oka van annak, hogy ne sajnáld önmagadtól ezeket a ropogós finomságokat. Csak akkor igazán jóllakott érzést nyújt, ha ebédre megettél egy jókora szelet sültet némi burgonyával? A vegetáriánus koszt felfúj? Hamar megéhezel? Mindez megszokás kérdése. Némi átmenet után szervezeted megbékél a nagyobb mennyiségű növényi tápanyaggal, csak egy kis időre van szüksége. Kezdetben heti egy "nyers" nap elegendő, majd hétről hétre növelhetjük azok számát. A szakember szerint mindenkinek magának kell ráéreznie, mekkora az a nyersétel-mennyiség, amelytől jól érzi magát. A teljes mértékben nyerskoszton alapuló táplálkozás azonban nem javasolt!
|