Tejek-kenyerek az egészségért 2.!!!!
2008.06.23. 14:36
Zsírszegény tejtermékek
A zabpehely, a müzli, a tojás vagy a gyümölcs nagyon jó választás reggelire, de a legjobbak a kalciumban dús tejtermékek - különösen, ha figyelembe vesszük a riasztó adatot, miszerint szinte senki sem fogyaszt elegendő csontvédő kalciumot naponta. Így további teret engedünk az egyre inkább elharapózó, népbetegséggé váló csontritkulásnak. Pedig ez egyszerűen - csak a tejtermékek fogyasztásával is! - megelőzhető. Gondolnád, hogy egyetlen pohár joghurtban is a napi szükségleted közel 40, egy bögre tejben 30%-a van? Jó tudnod: Az élőflórás joghurtok további előnnyel szolgálnak: segítenek egyensúlyban tartani a jó és a rossz baktériumok számát a bélrendszerben. Ez nagyon fontos lehet antibiotikumos kezelések során vagy gombás fertőzéseknél. Ráadásul az ilyen joghurtokat a tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják. Így készítsd el: Cseréld le a kávédat! Forralj fel egy csésze tejet és keverj el benne egy kávéskanál őrölt szerecsendiót, majd ízesítsd őrölt fahéjjal és barna cukorral.
Barna kenyér
Sokkal egészségesebb lesz a szendvicsed, ha teljes kiőrlésű barna lisztből sütött kenyérből készíted: jóval több lesz benne a vas, a B- és E-vitamin, a magnézium, a cink és a rost, mint a hagyományos kenyér esetén. Természetesen a müzli és más gabonafélék is biztosítják ezeket a tápanyagokat, de ezeknél sokkal kényelmesebb kenyeret enni. Keményítőben (összetett szénhidrátban) minden kenyérfajta gazdag, de a barna kenyerek íze nem mindenkinek tetszik, ezért sokan a fehér változatoknál maradnak. Nekik azt tanácsoljuk, hogy némi időt rászánva keressék meg a nekik ízlő barna kenyeret. A fáradtság később bőségesen megtérül, mivel a barna kenyér fogyasztása jelentősen mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az emésztőrendszeri daganatok gyakoriságát. Jó tudnod: Ne hagyd veszendőbe menni a kenyér héját, mert ebben van a legtöbb immunrendszer-támogató antioxidáns. Így készítsd el: Piríts meg egy szelet kenyeret, locsolj rá fél teáskanálnyi szűz olívaolajat, majd tegyél rá pár szelet paradicsomot. Végül szórd meg egy csipetnyi sóval és kevés friss bazsalikommal. Télen a pirítóst még fokhagymával is bedörzsölheted.
Mandula
Ha az utóbbi időben az egészségesebbnek gondolt pörkölt szóját vagy a műzliszeleteket választottad, nem jól tetted. A mandulában egészséges, telítetlen zsírsavakat, növényi fehérjéket és rostot találsz, melyek így együtt feltöltenek energiával és elűzik éhségedet. A diófélék és az olajos magvak közül kiemelkedik a mandula rost-, E-vitamin- és kalciumtartalma. Azért a többi dióféle sem egészségtelen, ha nem eszel 50 grammnál többet belőlük naponta. Így még nincsenek káros hatásaik, viszont csökkentik a szívbetegségek kockázatát. Ha már unod a mandulát, jöhetnek a dobogósok, a szintén rostdús sózatlan mogyoró vagy a sok káliumot tartalmazó pisztácia. Jó tudnod: A hártyavékony barnás héj a tápanyagokban leggazdagabb része a mandulának, ezért ha lehet, válaszd a hámozatlan típust. Így készítsd el: Tégy sovány natúr joghurtot fagylaltospohárba, és szórd meg pirított mandulaszeletekkel. Ízesítsd tetszés szerint mézzel, és szúrj bele egy pálcika egész fahéjat. A nyerő fehérjeforrás: hal Nemcsak a halhús tartalmaz B-vitaminokat és sovány fehérjét, hanem például a baromfihús is. Ám a halak mégis megnyerik az egészséges táplálkozás versenyét, mert húsuk az omega-3 nevű zsírsavakat is tartalmazza, melyeket számos kutató kapcsolatba hoz a depresszió javulásával, illetve a szívinfarktus rizikójának csökkenésével. A szakértők szerint az ideális hatás eléréséhez hetente elég mindössze 10 dkg halat fogyasztani. Nálunk nem fenyegető a veszély, de a várandós édesanyáknak érdemes figyelni: néhány hal húsa higanyt tartalmaz. Ez károsíthatja a magzatot, ezért ezeket nem ajánlják nagyobb mennyiségben (35 dkg-nál többet) a terhesség alatt. Ilyen a tonhal, a makréla vagy a kardhal. Jó tudnod: Ha friss halat vásárolsz, figyelj arra, hogy a szemei tiszták, csillogóak legyenek, ne színeződjön el a bőre, és ne tartsa meg az ujjlenyomatodat, ha óvatosan megnyomogatod. Így készítsd el: Ne használj zsíros, majonézes szószokat, inkább csavarj a halszeletedre egy gerezd citromot, és szórd meg rozmaringgal, zsályával vagy kakukkfűvel.
Csokoládé
Jó hír a csoki rajongóknak! A táplálkozáskutatók szerint a kakaó számos egészséges antioxidánst tartalmaz, és az igazi csokoládé sem feltétlenül cukorbomba. Manapság még nem divat egészségesnek nevezni a csokoládét, pedig a benne lévő polifenolok csökkentik a vérnyomást és hozzájárulnak a stresszoldáshoz is. Ebből a hasznos anyagból a tejcsokoládé kevesebbet, az étcsoki többet tartalmaz. Mielőtt azonban erre való hivatkozással kifosztanál egy édességboltot, emlékeztetünk, hogy minden csokoládétípus kalóriatartalma magas! Jó tudnod: Ne keress polifenolokat a fehér csokoládéban - ebben a típusban nincs belőlük egy sem. Így készítsd el: Olvassz fel gőz fölött egy-két nagy tábla étcsokoládét. Mártogass bele jól megmosott epret vagy más darabolt gyümölcsöt. Tedd ezeket tálcára és hagyd kihűlni. Máris kész az egészséges desszerted egész hétre!
Sovány tej
A régimódi tej csillaga ismét emelkedik. Felejtsd el a kalciummal dúsított gyümölcsleveket - a tejben nemcsak több van ebből a fontos ásványi anyagból, de D-vitamin-tartalma miatt jobban is hasznosul. Egy nagy bögre friss tej 8 gramm fehérjével járul hozzá a napi körülbelül 50-55 grammos szükségleted kielégítéséhez, és D-vitaminból is az ajánlott mennyiség több mint negyedét tartalmazza. A tejben jelentős mennyiségű úgynevezett konjugált linolénsavat (CLA) is találsz. Ez a zsírsav egyesek szerint csökkenti a cukor- és a tumoros betegségek kockázatát. Mások szerint ez kevésbé biztos, de a rendszeres tejfogyasztók testsúlya általában alacsonyabb, mint azoké, akik kerülik a tejet. Jó tudnod: A jól értesültek tudják, hogy a zsírszegény tejből hiányzik a kalcium nagy része, mivel a lefölözött tejzsírban marad. Ez igaz, de még így is bőségesen elegendő van a fölözött tejben is. Így készítsd el: Turmixgépben keverj össze 1 bögre nagyon hideg friss tejet egy marék jégkockával, két teáskanál vaníliaaromával vagy -kivonattal és 1 dl natúr joghurttal. Keverd 3 percig, majd töltsd üvegpohárba.
|