Szárnyas ételek
2008.06.22. 16:15
A házi szárnyasokból sokféle módon és különböző ízesítésű ételek készíthetők.
A szárnyasokat soha ne süssük más húsételekkel együtt, mert nem lesz jó az ízhatás. Ez alól kivétel, ha a szárnyashúsból vagdaltat készítünk, ekkor adjuk hozzá zsírosabb sertéshúst, így kellemesebb íze lesz, és nem lesz olyan száraz.
A szárnyashúst színe alapján két csoportba sorolhatjuk. A fehér húsú szárnyasok közé tartozik a csirke, a jérce, a tyúk, a kappan, a kakas és a pulyka. Húsuk színe a vajszínűtől a világos rózsaszínig tart. Sok fehérjét és vizet tartalmaznak, rostozatuk gyenge, ezért könnyen emészthetőek. A barna húsú háziszárnyasokhoz tartozik a kacsa, a liba és a gyöngytyúk. Ezeknél a hús színe a világosbarnától a sötétbarnáig terjed. Rostozatuk kötöttebb, zsírtartalmuk viszonylag nagy.
|