Zöldségnapokra
2008.06.22. 16:07
Zöld-salátatál 10 főre: 20 dkg cékla, 20 dkg zeller, 15 dkg endívia, 2 db fejes saláta, 20 dkg zukkíni, 20 dkg karotta, 10 dkg alma, 20 dkg uborka, 20 dkg fürtös paradicsom, ˝ dl higított citromsav, ˝ dl almaecet, 3 dkg finomított só, 3 dkg porcukor, 2 dkg torma, csipetnyi köménymag, ˝ dl olívaolaj, 1 dl fűszeres öntet, 1 dl salátaöntet.
A nyers és jól megmosott céklát, zellert héjától megtisztítjuk, majd külön-külön tálba reszeljük. A céklát megízesítjük sóval, hígított citromsavval, cukorral, reszelt tormával és darált köménymaggal. A zellert sóval, cukorral és hígított citromsavval ízesítjük. Az endívia- és a fejes salátát jól megmossuk, a vizet lecsurgatva széles csíkokra vágjuk, s külön-külön tálba tesszük, majd rájuk öntjük a salátaöntetet. A gyenge zukkínit és uborkát megmossuk, a zukkínit kockára, az uborkát vékony hasábokra vágjuk, és szintén külön-külön tálba téve fűszeres öntettel meglocsoljuk és félretesszük őket. A megmosott és meghámozott sárgarépát megreszeljük, majd a meghámozott almát is hozzáreszeljük, és sóval, cukorral, almaecettel ízesítjük, tálra tesszük. Az így előkészített és ízesített nyers salátákat kis üvegtálkákba tesszük, hozzáadva a megmosott és szárától mentes fürtös paradicsomot, amit natúr hagyunk. Ezüst- vagy herendi tálra ízlésesen felrakjuk a kis tálkákat és mindegyiket olajjal meglocsoljuk, és tálalásig hűtőbe tesszük.
|