Időkontrollos étkezés – a kiegyensúlyozott életvitel
2008.06.22. 15:35
Az időkontrollos étkezés enyhe, főképpen pedig hosszabb távon eredményes alternatívát jelent a villámkúrákkal szemben, amelyek bizonyos élelmiszerek megvonásával szeretnének súlycsökkenést elérni. Az időkontrollos étkezés azon az egyszerű tényen alapszik, hogy mindig a megszokott időben és mennyiségben a szervezetnek megfelelő ételt vigyük be a szervezetbe. Étkezésünket próbáljuk elnyújtani (lassan, a falatokat alaposan megrágva együnk), ne kapkodva, „habzsolva” étkezzünk, mert a falatokat a gyomornak kell megemészteni, ami leterheli és rossz közérzetet, puffadást okozhat. Figyeljünk arra is mit, mivel fogyasztunk, mert az egysíkú táplálékok szintén károsak. Fő a változatosság, ezért a fűszereket is érdemes tanulmányozni, hogy testünknek mi a szüksége. Akiknek nem szabad túl sok borsot használni, de szeretik, használhatnak borsikafüvet. Szív érrendszeri panaszokra, fokhagymás, fahéjas (édességeknél) stb. ételeket érdemes fogyasztani. Odafigyeléssel nagyon sok betegség megelőzhető.
A recepteknél, a betegségek felsorolása nem azt jelenti, hogy az egészséges ember ne fogyassza, hanem azt, hogy velük előzzük meg a kezdődő betegségeket. Külön fejezetben taglaljuk a fűszerek hatását, hogy mindenki megtalálja a kedvenc ízt. A friss fűszernövények, még illatosabbá, színben gazdagabbá teszik a konyhát, ha cserépben tartjuk őket. Télre, külön üvegcsékbe, olívaolajjal felöntve tarthatjuk a finomra vágott fűszernövényeinket, így mindig kellemes jó ízű ételt készíthetünk, mely fogyasztása jótékony hatással van szervezetünkre.
|