Borjúbecsinált egressel
2008.06.22. 14:47
Hozzávalók: 60 dkg borjúhús (comb vagy, lapocka), 1 csapott kiskanál só, 1 kisebb vöröshagyma, néhány szem fekete bors, szegfűszeg, egy kis darab fahéj, 50 dkg egres, 1-1 dl tejföl és tejszín, 2 csapott evőkanál liszt, 1 kiskanál cukor, pár csepp citromlé.
A borjúhúst 1,5 centis kockákra vágjuk, lábasba szórjuk és kb. 5 deci vizet öntünk alá. Fölforraljuk, habját leszedjük, majd megsózzuk. A megtisztított hagymát és a borsot esetleg néhány szegfűszeget és egy kis darab fahéjat is fűszerzacskóba rakjuk, így tesszük a húshoz, hogy az íze kifőjön, de a végén könnyedén eltávolíthassuk. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Az egrest megtisztítjuk, vagyis bajuszát és szárát lecsípjük, majd a szemeket a már puha húshoz adjuk. Immár fedetlenül 10 percig főzzük. Közben a tejfölt és a tejszínt a liszttel és egy kevés vízzel simára keverjük, a becsinált levét ezzel sűrítjük, dúsítjuk. Végül a cukorral és a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük, és ha kell, utána sózzuk.
|