Szőlő krémleves
2008.06.22. 14:22
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg szőlő (fehér édes), 2 dl tejszín, 2 dl édes fehérbor, 10 dkg cukor, 5 tojássárgája, 5 dkg liszt, só, 2 dkg vaníliás cukor.
Tíz-tizenöt dkg nagy szemű szőlőt leszemezünk, hosszában kettévágjuk, magvait kiszedjük, tálalásig hűtőbe tesszük. A maradék szőlő levét kipréseljük, fehérborral, 2 dl vízzel, vaníliás cukorral, kristálycukorral, csipet sóval felfőzzük. Hozzáöntjük a liszttel simára kevert tejszínt és forrpontig hevítjük. A tűzről levesszük. Amikor kissé lehűlt, habverővel hozzákeverjük a tojássárgákat. Ezt követően jégen hűtjük, majd a kimagozott szőlőszemeket betétnek adjuk a leveshez. Tejszínhab galuskákkal is díszíthetjük.
|