Gőzölt pisztráng
2008.06.22. 11:57
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg pisztráng, ponty vagy egyéb édesvízi hal, 4 db zöldhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 cm-es gyömbérgyökér, 2 dl erőleves (lehet kockából is), 1 evőkanál chilimártás, 1 evőkanál ketchup, 1 evőkanál szójamártás, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint; só, őrölt bors.
A halat megtisztítjuk, kibelezzük, uszonyait levágjuk, fejét és a farkát azonban fönnhagyjuk. Mindkét oldalán hosszában két vágást ejtünk, fejétől a farkáig. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A zöldhagymát, fokhagymát felaprítjuk, a gyömbért lereszeljük. Összekeverjük a hagymát és a gyömbért. A keverék felét a hal belsejébe rakjuk, a másik felét a hal tetejére. Összekeverjük a fokhagymát, az olajat, chilimártást, szóját, paradicsomot és a levest. Egy wokba vizet teszünk, a közepére csészét, a csészére egy tányért. Erre helyezzük a halat és ráöntjük a mártást. Harminc percig gőzöljük, majd a halat kivesszük, és tálra tesszük. A tányérban maradt mártást besűrítjük a kukoricaliszttel és ráöntjük a halra.
|