Tőkehal (édes-savanyúan)
2008.06.22. 11:31
Hozzávalók 4 személyre: 35 dkg tőkehalszelet, 2 db tojásfehérje, 2 kávéskanál rizsbor, 3 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál borecet, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, fél kávéskanál só, 1 csomó petrezselyemzöld, 2,5 dl erőleves (lehet kockából is).
Daraboljuk a halszeleteket kisebb darabokra (2cm x 5cm-es). Verjük fel a tojásfehérjét, keverjük össze a sóval, a rizsborral és 2 evőkanál kukoricaliszttel. Forgassuk ebbe a készítménybe a haldarabokat. Ezután hevítsünk olajat egy wokban, és süssük ki benne a halat. Forraljuk fel az erőlevest, adjuk hozzá a cukrot, a borecetet és a gyömbért. Keverjük hozzá óvatosan a maradék lisztet, amit előzőleg kevés vízben elkevertünk simára. Főzzük folyamatos keverés közben addig, amíg be nem sűrűsödik. A haldarabokat merítsük a mártásba, hevítsük még 2-3 percig, ezután tálalhatjuk. Frissen, apróra vágott petrezselyemmel díszítjük. Tőkehal helyett más tengeri vagy édesvízi halból is készülhet.
|