Pityókás piskóta
2008.06.22. 10:55
Hozzávalók 1 tortához: 6 tojás, 2 tojássárgája, 7 dkg rétesliszt, 14 dkg porcukor, 2 dl édes fehérbor, 4 evőkanál gyümölcsíz, ˝citrom reszelt héja, 2 dkg vaj.
A 6 tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük és hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, meg a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Apránként beleszórjuk a lisztet és összekeverjük. Vajjal kikenünk, kilisztezünk egy közepes nagyságú tepsit, és a tésztamasszát beleöntve, előmelegített sütőben, e csak közepes lángnál megsütjük. Még melegen deszkára borítjuk, de csak akkor vágjuk ketté, ha kihűlt. Az egyik lapot gyümölcsízzel vékonyan megkenjük, ráborítjuk a másik lapot, és kockákra vágva, lapos tűzálló tálra tesszük. Kikeverjük a bort a maradék 2 tojássárgával, és meglocsoljuk vele a tésztakockákat. Végül a kockák tetejét újból megkenjük a gyümölcsízzel, és csak annyi időre tesszük vissza a forró sütőbe, míg a tetején lévő gyümölcsíz rá nem szárad.
|