Ánizs torta
2008.06.22. 10:52
Hozzávalók 20 szelet elkészítéséhez: Lap: 25 dkg kristálycukor, 2 tojás, 1 dl tej, 1 dl méz, 65 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, Krém: 20 dkg porcukor, 2 dl tej, 3 evőkanál liszt, 10 dkg vaj, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg őrölt ánizs.
A cukrot, mézet, tojásokat, tejet, vajat, szódabikarbónát egy keverőedényben, 10-15 percet takaréklángon addig kevergetjük, míg habos, kissé hólyagos és karamell színű lesz. Tűzről levéve hozzákeverjük a lisztet. Nagyon gyorsan kell dolgoznunk, ezért a tepsit előre ki kell kenni és lisztezni. A masszát négy részre osztjuk s kézzel a tepsiben nagyon vékony lappá, nyomkodjuk, a sütőt 220-240 fokra hevítjük, és a tepsit behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 160-180 fokra visszavesszük a hőt, és készre szárítjuk 8-12 perc alatt megsülnek. Vigyázva borítjuk ki, nehogy eltörjenek. Krém: A tejből és lisztből csomómentes pépet főzünk, kihűlve hozzákavarjuk a vajat, a porcukrot, vaníliáscukrot és az őrölt ánizst. A krémet két részre osztjuk. Az első lapot visszahelyezzük a tepsibe vagy egy megfelelő nagyságú deszkára s megkenjük a krémmel, ráhelyezzük a második lapot s ezt is megkenjük a krémmel, rá a harmadik lapot, erre is krémet kenünk, majd rátesszük a negyedik záró lapot. Lenyomtatjuk, légmentesen becsomagoljuk, s csak a harmadik napon vágjuk fel miután megpuhult.
|