Karácsonyi „Bajor mézes” pogácsa
2008.06.22. 10:45
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 30 dkg méz, 6 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 5 tojássárgája, 1,5 dkg szalakáli, 1 dl tej, 1 dl rum, 12 dkg vágott dióbél, 5 db cukrozott kockára vágott barack, 8 dkg cukrozott reszelt narancshéj, 3 dkg citromsó, reszelt szerecsendió, ánizs, őrölt fahéj, 90 dkg liszt, +1 tojás a kenéshez; Tojásglazúrhoz: 15 dkg porcukor, 4 tojásfehérje.
A mézet, vajat, és a tojássárgákat, a tejet, szalakálit és a cukrot, egy habüstbe összekeverjük, majd forró vízgőzre állítjuk, és 10 percet keverjük, hogy sima selymessé váljon, vigyázzunk arra, hogy a tojások ne csomósodjanak meg. Miután a massza sima lesz, a gőzről levéve, annak kihűléséig keverjük. Hozzáadjuk az ánizst, szerecsendiót, fahéjat, a cukrozott reszelt narancshéjat, cukrozott apró kockára vágott barackot, rumot, citromsót és vágott diót. Lisztet szórunk bele, majd nyújtódeszkára helyezzük, végül beledolgozzuk az egész lisztet, míg egy könnyű tésztát kapunk. Konyharuhával letakarva, 24 órát pihentetjük. Pihentetés után, újra összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd 5 mm vastagra nyújtjuk, és különböző alakú formával kiszúrjuk. Olajozott tepsibe helyezzük egymástól, 1-2 cm-re. A sütőt 220-240 fokra hevítjük és a tepsit behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 160-180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát zsemleszínűre sütjük. A sütőből kivéve, még forrón, megkenjük felvert tojással. Hagyjuk kihűlni, és tojásfehérje glazúrral díszítjük. Glazúr készítése: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverjük a porcukrot, mellyel még egy keveset verjük, hogy selymessé váljon. Több napig is eláll.
|