Diós pogácsa
2008.06.22. 10:43
Hozzávalók 1kg elkészítéséhez: 70 dkg liszt, 1 dl méz, 28 dkg porcukor, 4 tojás, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 1 tasak sütőpor, 10 dkg cukrozott reszelt narancshéj, 20 dkg dió, +1 tojás a kenéshez; Tojásglazúrhoz: 15 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 1 teáskanál kakaópor.
Egy edényben habosra dolgozzuk a tojásokat, cukrot, mézet és a fűszereket. Hozzátesszük a lisztet, a reszelt cukrozott narancshéjat és a sütőport. Gyúródeszkára borítjuk és ruganyos tésztát gyúrunk, majd két-három órát állni hagyjuk, konyharuhával letakarva. Diónagyságú gömböcskéket formálunk, s egymástól kis távolságra kikent tepsibe helyezzük. A sütőt 220-240 fokra hevítjük és a tepsit behelyezzük. Amikor a tészta felemelkedett, 160-180 fokra visszavesszük a hőt, és a tésztát zsemleszínűre sütjük. A sütőből kivéve, még forrón, megkenjük felvert tojással. Hagyjuk kihűlni, és tojásfehérje glazúrral díszítjük. Glazúr készítése: a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lassan hozzákeverjük a porcukrot, kakaóport, mellyel még egy keveset verjük, hogy selymessé váljon. Több napig is eláll.
|