Ököruszály krémmártással
2008.06.21. 21:03
Elkészítési idő: kb. 180 perc (párolással)
Nyersanyagszükséglet 4 személyre: 1,40 kg ököruszály, 6 dkg sertészsír, 15 dkg sárgarépa, 5 dkg zellergumó, 15 dkg gyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 3 dl tejfel, 5 dkg liszt, 1 citrom, 2 dl száraz fehérbor, 5 dkg kristálycukor, 1 babérlevél, 3 dkg mustár, kakukkfű, őrölt fehérbors, só.
Az ököruszályt a csigolyacsontoknál elvágva daraboljuk, sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben felhevített zsírban átpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott gyökeret, sárgarépát, zellergumót, babérlevelet, reszelt citromhéjat, a tisztított négyfelé vágott vöröshagymát. Az egészet átpirítjuk, majd vízzel, borral felöntjük, és fedő alatt pároljuk. Az elpárolgott levet vízzel vagy borral pótoljuk. Puhulás előtt liszttel, tejfellel simára elkevert habarással sűrítjük, a szűrt citromlével, mustárral, kristálycukorral ízesítjük, és készre főzzük. A húst kivesszük, a mártást finomszűrőn átszűrjük, átforraljuk és vajdarabokat adunk hozzá. Vajas, főtt metéltet kínálhatunk mellé.
|