00:00 Rakott burgonyák, válasssz Csőben sült burgonya- roppanós sajttetővel
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 3 dl tej, 1,5 dl főzőtejszín, csipet őrölt szerecsendió, só, bors, 3 dkg reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, vaj.
Elkészítése: A tejet felforraljuk a fűszerekkel és a meghámozott, közepesen vékony karikákra vágott burgonyát 10 percig főzzük benne. Hozzáöntjük a tejszínt is és 10-15 percig lassú tűzön pároljuk. Egy lapos, tűzálló tálat bedörzsölünk a félbevágott fokhagymával, és kikenjük vajjal. Beleöntjük a tejszínes burgonyát, és a tetejét megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük (kb. 20-25 perc), míg a teteje nem lesz aranyló, roppanós.
Túrós rakott krumpli
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 6 dkg vaj, 3 dkg zsemlemorzsa, 30 dkg túró, 3 dl tejföl, 1/2 csokor kapor, pirospaprika, só.
Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd szeletekre vágjuk. Enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Egy tepsit vagy mélyebb tűzálló tálat kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük, és a burgonyát beletesszük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, egyenletesen elosztjuk rajta a túrót, és ráöntjük a tejfölt. Kevés pirospaprikával és apróra vágott, friss kaporral megszórjuk. Közép meleg sütőben szép pirosra sütjük.
Tejszínes-sonkás rakott krumpli
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dl főzőtejszín, szeletelt bacon szalonna (kb. 30 dkg), 20 dkg füstölt sajt, 20 dkg sonka, 5 dkg vaj/margarin, ízlés szerint ételízesítő, tárkony, bors, petrezselyem zöld.
Elkészítése: Egy tűzálló tál vagy tepsi alját kibéleljük a szalonna felével. Erre rátesszük a meghámozott, karikára vágott nyers burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, és ezt addig ismételjük, míg tart a hozzávalókból. Sütőben majdnem készre sütjük. Közben a sonkát vajon megpároljuk, felengedjük a tejszínnel, belereszeljük a füstölt sajtot és összeforraljuk. Ezt a mártást ráöntjük a sütőből kivett burgonyára, megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel és készre sütjük. Savanyúsággal tálaljuk. |