Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Szervírozás, terítés
Szervírozás, terítés : A borivásról, a borokról.............

A borivásról, a borokról.............

  2009.11.10. 22:42


 

 

A bor orvosság
A tokaji aszú a világ egyik legjobb természetes csemegebora. A tőkén aszúsodó, a nemes penész hatására betöppedt, mazsolára emlékeztető szőlőszemek a megnövekedett magas cukor- és savtartalom hatására egyedülállóan finom, harmonikus íz- és zamatanyagok hordozói. A bor készítése nagy szakértelmet igényel, az érlelése nemes penésszel bevont pincékben történik éveken keresztül. Az ászkolás során alakul ki az aszú fő jellemvonásaként a földíz, kenyéríz, amelyet évjárattól és dűlőktől függően egészít ki mandula-, csokoládé-, vagy szentjánoskenyéríz. A borok királya a kellemes gasztronómiai élmény mellett a szintetikus gyógyszereket megelőzően orvosságént is szolgált. Vényre írta fel a doktor, amelyet a patikában lehetett kiváltani. Az aszú gyógyító ereje a különlegesen érlelt alapanyagában és a bor elkészítésének módjában rejlik.

A modern, tudományos kutatások eredményei igazolják, hogy a mértékletesen fogyasztott vörösbor nemcsak az emésztésünk serkentéséhez és jó hangulatunkhoz járul hozzá, de kedvező hatással van a szervezet szív- és vérkeringési rendszerére is. Ennek oka, hogy a borban antioxidáns hatású, flavonoid nevű anyag található, amely meggátolja a koleszterin lerakódását az erekben, ezenkívül értágító hatása is ismert. Nem mindegy, hogy naponta mennyit fogyasztunk a borból! A francia kutatók véleménye, hogy negyed-fél liter vörösbor szolgál legjobban egészségünkre. Aki viszont egyáltalán nem iszik alkoholt, fogyassza a vörösbor alapanyagát, a kék szőlőt, így szintén megelőzheti az érrenszeri betegségeket. A leggyakoribb fajtái: Kékfrankos, Kékoportó, Kadarka, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon.
A borivó tízparancsolata
1. Bort sohase igyál éhgyomorra!
2. Ivás előtt ne egyél édes ételeket!
3. Ügyelj a borfajták hőmérsékletére!
4. Bort mindig megfontoltan, lassan igyál!
5. Apró kortyokban élvezd a bor zamatát!
6. A nemes borokat csak tisztán igyad!
7. Tarts mértéket a borivásban!
8. Jobban ízlik a bor, ha közben eszel is!
9. Szeresd, de légy erősebb a bornál! !
10. Gondolj arra egy pillanatra, mennyi verejtékes, nehéz munka van egy pohárnyi magyar borban!
Amit a nemes nedűről tudni kell
Megfelelő pohár A formatervezők fantáziája határtalan az üvegáru-gyártásban is. Az ínyenc borivóknak nincs szükségük sokféle pohárra. Az nagyon fontos, hogy talpas, vékony falu és mintázatlan legyen (a vastag ólomkristály poharak inkább a vitrinbe valók). A fehérbort karcsúbb és a szája felé keskenyedő pohárban kínáljuk. A vörösboros pohár hasasabb, nagyobb térfogatú, szája felé szintén keskenyedő legyen, hogy az aroma jobban érvényesüljön, ne illanjon el.

Ideális hőmérséklet A jófajta fehérbort 10 °C-on szolgáljuk fel. Ez érvényes a nemes aszúborokra is. A rozé fajtákat 12 °C-on kínáljuk. Az olcsóbb vörösborokat (pl. kadarka, 14 fokon fogyasszuk. A finomabb vörösborokat 15-16 °C-on töltsük poharakba. Vigyázat, a szobahőmérséklet legtöbbször túl magas!

A dúgóíz felismerése Ha a bor dohos vagy kesernyés mellékíze van, gyakran a dugó a hibás. Ha vendéglőben kínálnak ilyen italt, nyugodtan reklamáljunk. A borpincékben vagy borkereskedésekben is visszaveszik az ilyen bort. Ez a mellékíz a dugót megtámadó gombásodástól keletkezik. A parafát már a származási országból gombás fertőzéssel szállították a feldolgozóhelyre vagy a gyártás folyamán nem megfelelő kezelés (klór, ragasztó, fehérítőanyagok) lehet a kiváltó ok. Ha a dugóízű borhoz vizet adunk, még intenzívebb lesz a kellemetlen aroma.

A zamat fontossága Száraz, félszáraz, félédes, édes – ezek a legfontosabb ízfajták a magyar és német boroknál. A megengedett cukortartalom a különböző kategoróriáknál meghatározott (pl. a száraz borban maximum 9 gramm/liter). Ugyanilyen fontos a savtartalom, amely az ízt erősen befolyásolja (nagyobb savtartalom= fanyarabb íz). A francia borok - az aszúborokat kivéve - általában szárazak. A könnyebb olasz borokat Abboccato-nak vagy Amabile-nek, az édes fehérbort Vin Santónak nevezik.

Százalékok Arról, hogy egy bor könnyű vagy nehéz, a cimke azonnal felvilágosítást nyújt. Az alkoholtartalom közlése előírás. Minőségtől függően a borok általában 11-13% alkoholt tartalmaznak. A magyar könnyebb borok ennek az értéknek jóval alatta vannak. A testesebb borok alkoholtartalma felmehet 17%-ig. Szigorúan tilos a borhoz alkoholt tölteni. Kivételek a likőrök (pl. sherry).

Hízlal? A bor kalóriaértéke cukor- és alkoholtartalmától függ. A száraz bor 70-75 kcal-t, a könnyű homoki borok pedig 65 kcal-t tartalmaznak decinként. Az édes desszertborok viszont hízlalóak 85-115 kcal/dl energiatartalmukkal.

Mit jelent a Barrique? A borszaküzletekben találkozhatunk ilyen feliratú borral. Ez az elnevezés egy kisebb (225 l-es) hordót jelent, amelyen a bor az első és az azt követő két évben a hordó fájának aromaanyagait átveszi. Ez finomíthatja, javíthatja zamatát, de néha túlságosan a faíz dominál. A tapasztalt borosgazdák tudják, hogy csak kitűnő minőségű bort javíthat a barrikolás.

A vörös szín A rozé borok nem a fehér- és vörösborok keverékéből készülnek, mint például a schiller. Alapanyaga piros szőlő, melyet rövid ideig erjesztenek, majd préselnek. Ez a gyors erjesztési folyamat festékanyagot old ki a szőlő héjából. Ez adja az üde, rózsaszínes árnyalatot. A vörösborok teljes erjedése 1-2 hétig tart.
Borkínáló
A borok és a borból készült italok étvágygerjesztő hatásúak, a különféle ételek jól megválasztott kísérőiként, azokkal harmonikus egységet alkotva fokozzák az étkezés élvezeti értékét, és segítik az emésztést. Alapvető fontosságú, hogy egészséges, tiszta és kellő hőfokú bor kerüljön fogyasztásra (asztali borok 10-12 ºC, vörösborok 14-18 ºC). Étkezés előttre ajánljuk:
 Tokaji édes szamorodni
 Tokaji aszú 3 puttonyos
 Hungaria Extra dry

Előételhez:
 általában száraz, könnyű fehérbort (pl. Etyeki chardonnay)
 esetenként – gombafélékhez, omlettekhez, vesevelőhöz – nagyobb alkoholtartalmú fehérbort (pl. tojáslepényhez Debrői Hárslevelelű)
 a hortobágyi húsos palacsintához ajánlható a Villányi Cabernet Franc.

Levesekhez:
 általában nem ajánlott bor
 esetleg a zsíros, nehéz ételnek számító halászléhez ajánlható egy pohár könnyű, lágy karakterű fehérbor (pl. Somlói Furmint, esetleg Nemes Kadarka).

Halételekhez:
 általában a halhoz 8-10ºC-ra hűtött, könnyű száraz fehérborok illenek
 vajban sütött pisztránghoz olaszrizling
 süllőhöz Somlói Furmint
 vajas pontyfiléhez Badacsonyi Kéknyelű
 angolnapaprikáshoz Soproni Kékfrankos.

Szárnyasételekhez:
 rántott csirkéhez tejfölös uborkasalátával Badacsonyi Kéknyelű
 galambbecsinálthoz Badacsonyi Szürkebarát
 tűzdelt pulykasülthöz Francois Monopol pezsgő
 gombás fürjhöz Villányi Burgundi
 töltött pulykamellhez Etyeki Charonnay.

Húsételekhez:
 a magyaros pörköltekhez, sültekhez, vadpecsenyéhez általában vörösbort igyunk
 a tejfölösen készített pörköltekhez és paprikás szeletekhez fűszeres zamatú, tüzes, de üde fehérborokat igyunk (Tramini, Chardonnay):
 vörösboros marhapörkölthöz Soproni Cabernet Franc
 szalonnás bélszínhez Villányi Merlot
 őzcombhoz burgonyafánkkal Villányi Burgondi
 szívpaprikáshoz Villányi Merlot
 pirított libamájhoz Soproni Kékfrankos
 borban párolt sertésnyelvhez Pinot Noir
 őzpástétomhoz Villányi Burgundi
 bakonyi sertésbordához Villányi Tramini
 malacpecsenyéhez Hungaria Grande Cuvée Rouge pezsgő!

Desszertekhez, édestésztákhoz:
 általában Tokaji aszú, illetve félédes vagy édes pezsgő illik:
 meggyes piskótához Villányi Tramini
 palacsintákhoz Törley Charmant Rosé
 édes süteményekhez Tokaji aszú.
Mit igyunk a sajtokhoz?
A franciák azt tartják, hogy a bor a sajtok ideális kísérője. A sajt ízleléséhez is bort használnak: minden falat sajtot egy pohár bor és egy darabka kenyér követ, hogy a szájat megtisztítsa a következő íz számára. Nem véletlen, hogy a francia sajtok pártolására Svájcban létrehozott Szent Uguzon Társaság (Uguzon pásztor a sajtok védőszentje!) avatási ceremóniáit mindig a Borkóstolók Lovagrendjének tagjaival együtt rendezik. A régi rómaiak reggelije kenyérből, sajtból és egy korty borból állt - és ezt a szokást ma is sok olasz ápolja. Sőt, számos itáliai vendéglőben az asztalon nemcsak ecetet, olajat és sót tartanak, hanem sajtot is: az utóbbit ajánlják a borozáshoz.

Száz szónak is egy a vége: a sajt és a bor kapcsolata a régmúltba nyúlik vissza. Ám ahogyan a szokások és az ízlések változnak, éppen úgy nem örökkévaló a bornak (sörnek, pálinkának) a sajthoz való viszonya sem. Példának okáért a whiskyvel ízesített svéd prastos sajt még száz évvel ezelőtt is a papi tizedként beszolgáltatott tejből készült a plébániákon (innen származik a név: prastos - plébánia). A németek pedig ma is ízesítenek sajtokat - sörrel. Hogyan? A sajtot komlólevelek között érlelik!

Vizsgálódásunk tárgya azonban a bor és a sajt, amely utóbbi a neves francia gasztronómus, Anthelme Brillat-Savarin szerint az "ivósok süteménye". Ő írta, hogy kellő párosítással megteremthető a sajtok és a borok harmóniája, még akkor is, ha az ízlések tájanként és országonként eltérhetnek egymástól. És ne feledjük: a sajthoz kínált bornak összhangban kell lennie az előzőleg - vagy utána - felszolgált borokkal!
 A friss sajtokhoz, mint a mozzarella vagy a gervais, a könnyű, savanyú fehér borok illenek, például a rizlingek.
 A lágy sajtokhoz - amilyen a még fiatal edami vagy a gouda - könnyű vörösbort vagy Zweigeltet ajánlanak. (Az osztrákok a sört és a mustot is megfelelőnek tartják.)
 Az aromatikus sajtokhoz sört ajánlatos inni. Borból a kékfrankos, sőt a furmint is megteszi.
 A túrószerű lágy sajtokhoz - camemberthez, brie-hez vagy a birka- és kecskesajtokhoz - könnyű vörösbor dukál, például a soproni kékfrankos, a villányi pinot gries, a szekszárdi kadarka vagy az egri bikavér.
 A túrókhoz viszont illik a rozé, az érett penészes sajtokhoz pedig, amilyen a francia Brie de Meaus vagy a Livarot, a nehéz, magas alkoholtartalmú vörösborokat ajánlják.
 A kemény és félkemény sajtokhoz - ementáli vagy parmezán - ugyancsak vörösborokat kínálnak, pl. burgundit és bordói borokat vagy szekszárdi kadarkát. De a magyar asztalokon kedvelik hozzá a rajnai rizlinget és a móri chardonnayt is.
 A rokforthoz vagy a gorgonzolához a szemelt rizlinget kortyolgatják.
 Természetesen a sajt és a bor "összeházasításában" is érvényes a mondás: ahány ház, annyi szokás! Az sem mindengy, hogy a bort isszuk a sajthoz vagy a sajtfalatokat eszegetjük a borhoz. Persze, ha elfogadjuk a mondást, hogy a sajt az "ivósok süteménye".

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen