Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Kenyerek,péksütemények
Kenyerek,péksütemények : Burgonyás, vajas pogácsa (képpel)

Burgonyás, vajas pogácsa (képpel)

  2008.09.19. 17:58


Hozzávalók: 24 dkg vaj, 40 dkg finomliszt, 24 dkg főtt passzírozott burgonya, 3 tojássárgája, 0,5 dl tejföl, só.
A huszonnégy deka vajat, elmorzsoljuk 40 deka liszttel, aztán összegyúrjuk 24 deka főtt, passzírozott burgonyával, 3 tojássárgájával, megfelelő mennyiségű sóval és egy kanál tejföllel. Erősen kidolgozzuk, háromszor kinyújtjuk, összehajtjuk, fél óráig hideg helyen pihentetjük. Kisujjvastagságúra kinyújtjuk, kisebbfajta pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és fél órát állni, hagyjuk. Tojással megkenve, mérsékelt tűzön megsütjük és melegen tálaljuk.
 
Egyszerűbb változat
 

0,5 kg közepesen tömör burgonyát fõzzünk meg, és a héját lehúzva törjük át. Még melegen adjunk hozzá 30 dg lisztet, 1 egész tojást, 1,6 dl jó minõségû, ízletes étolajat, 1 kávéskanál sót, negyed mokkáskanál õrölt borsot, és jól gyúrjuk össze. Az alaposan kidolgozott tésztát nyújtsuk ki 2 cm vastagra, és a tetejét rácsosan bevagdalva szaggassunk belõle kisméretû pogácsákat, majd egy nagyobb tepsiben tegyük elõmelegített sütõbe. Közepes tûzön süssük 10 percig, majd mérsékelt tûzön még kb. 20 percig, amíg mindkét oldala pirosra pirul. Amennyiben az alja jobban sülne, akkor forgassuk át, nehogy megégjen. Lehûlve fogyasszuk. Másnap grillsütõben felmelegíthetjük. Egytálételként bab– vagy lencseleveshez is adható. Hûtõszekrényben nem szabad tárolni. A fenti mennyiségû alapanyagból max. 36 db, 4 cm átmérõjû pogácsa készíthetõ. Lazábbá tehetjük a burgonyás pogácsa tésztáját, ha összegyúrás után a leveles vajastésztához hasonlóan — de pihentetés nélkül — háromszor egymás után összehajtogatjuk, és csak utána szaggatjuk ki. Vigyázzunk, ne fõzzük túl a krumplit, mivel sok vizet vesz fel, és kilágyítja a tésztát. Ha lisztes burgonyánk van, ebbõl 60 dekagrammot használjunk, és 1 púpozott kávéskanál sóval ízesítsük. Amennyiben a kinyújtásnál nagyon szakad a tésztája, gyúrjunk bele még egy kis lisztet, de túlzásba ne vigyük, mert ez a pogácsa annál finomabb, minél több benne a krumpli.

 

A burgonyás pogácsának van egy lazább állagú, omlós változata is. Ennél 25 dg lisztet 25 dg áttört majd lehûlt burgonyával, 25 dg hûvös margarinnal, 1 egész tojással, 1 kávéskanál sóval és negyed mokkáskanál õrölt borssal dolgozzunk össze. Itt a tészta hajtogatása kötelezõ, sõt mindhárom összehajtás után min. fél órán át hideg helyen pihentetni kell. A szaggatáshoz 5 cm átmérõjû kiszúrót használjunk. Mielõtt a sütõbe raknánk, kenjük meg a bevagdalt pogácsák tetejét 1 felvert tojással. Közepes tûzön süssük kb. 20 percig, amíg a teteje pirosra pirul. 10 perc után nézzük meg, és ha az alja jobban pirul, most is forgassuk át. Az ínyencek fél adag húspótló szójamasszát (lásd Gombás töltött káposzta elõtt) is beledolgozhatnak a tésztába. Ebben az esetben csak 20 dg margarint adjunk hozzá, és az õrölt borsot hagyjuk el belõle.

 

A krumplis pogácsa elõzõ, klasszikus változatának tésztája olajban is kisüthetõ. Ennél a kivitelnél kb. 0,5 cm vastagra nyújtják a tésztát, és kiszaggatás után bõ, forró olajban közepes lángon ropogósra sütik. Ezt a plecsninek is nevezett készítményt melegen, önmagában fogyasztják, de levesekhez is adható. Lehûlve elveszti a ropogósságát, de grillsütõben ez is felfrissíthetõ. Plecsnit többnyire fél adag tésztából szoktak készíteni, mert így is rengeteg lesz belõle. Minél vékonyabb falú serpenyõben sütjük, annál ropogósabb lesz. Legalkalmasabb erre a célra a palacsintasütõ.

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE // WISE-VOGUE    *****    * GP Life * Webes hírek * Nem csak gportálos oldalaknak * GP Life * Webes hírek * Nem csak gportálos oldalaknak *    *****    Ha fújnak az õszi szelek - forogjanak a papírforgók!!! Négy szép színes forgó érkezett a Mesetárba! Kukkantsatok be!    *****    Légy a magad asztrológusa! INGYENES az asztrológia OKTATÁS az ASZTRO-suliban.