Karácsonyi családi csirkefondü (karácsony)
2008.12.09. 23:03
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg csirkemell filé, só, csemege pirospaprika, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl száraz fehérbor, 1 citrom, 40 dkg sajt (50% ementáli, 25% parmezán, 25% tetszés szerinti nem füstölt), 2 dkg kukoricaliszt, ˝ dl cseresznyepálinka vagy whisky.
Lehetőleg rézedényben főzzük. A megtisztított, szárazra törölt edényt, tisztított fokhagymával kikenjük, és így tesszük spirituszláng fölé. Közben a csirkemelleket 1x1 cm kockákra vágjuk, sózzuk, kevés pirospaprikás lisztbe forgatjuk és félre tesszük. Miután a fondü edény falai már átmelegedtek, kellemes fehérborral felöntjük. A bor felforralása után hozzáöntjük a szűrt citromlevet, majd hozzátesszük az alapsajtokat és a kukorica lisztet. Miután a sajtok olvadni kezdenek, illetve megolvadt mind, folytonos keverés közben bármilyen gyümölcspárlatot öntünk hozzá. A spirituszfőző lángját annyira lecsökkentjük, hogy éppen csak bugyborékoljon a fondü. A villára feltűzött csirkét addig tartjuk benne, amíg ízlésünknek megfelelően megfőtt. Kenyérrel, salátával kínálhatjuk. Ajánlom a családi asztalra, így mindenki együtt fogyaszthatja a meghitt vacsorát.
|