Szentesti libamáj rizottó (karácsonyra)
2008.11.18. 18:37
Hozzávalók 4 személyre: 24 dkg libamáj, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg főtt zöldborsó, 24 dkg rizs, 1 dl olaj, 6 dkg parmezán sajt, őrölt bors, 2 dkg vöröshagyma, majoránna, ˝ csomó petrezselyemzöld, só.
A májat egyenletes kockákra felvágjuk. A gombát megtisztítjuk, nagyon jól megmossuk, és ugyancsak egyenletes kockákra vágjuk. Most egy serpenyőben az olajat felhevítjük, az aprított hagymát megfonnyasztjuk, és a májat, valamint a gombát egyszerre beletéve nyílt láng felett, erős tűzön gyors pirítással, állandó keverés mellett, lepirítjuk. Utána megsózzuk, majoránnával, őrölt borssal és finomra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Ezután hozzáadjuk a külön lepárolt rizst és a külön lepárolt vagy bő vízben megfőzött és leszűrt, jól lecsurgatott zöldborsót. Végül meghintjük reszelt sajttal, és mérsékelt tűzön jól összekeverjük. Formába vagy levescsészébe jól belenyomkodjuk, és a tálra kiborítjuk. Tetejére reszelt sajtot adunk. Ugyanígy készül a szárnyasmáj rizottó, csak libamáj helyett kacsa, csirke vagy pulyka májat használunk.
|