Bajor báránycsülök fehér babbal
2008.09.07. 19:18
Hozzávalók: 4 db báránycsülök, 4 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt bors, 2 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 kg apró paradicsom, 75 dkg fehér bab, néhány kakukkfűágacska (vagy szárított kakukkfű).
A báránycsülköket lemossuk, leszárítjuk, olajjal vékonyan bedörzsöljük, sózzuk, borsozzuk. Tepsibe helyezve előmelegített sütőben 200 C°-on 75 percig sütjük. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymából két gerezdet áttörünk, a másik két gerezdet felszeleteljük. A paradicsomot durván összeaprítjuk, a babot, ha szemes, előző nap beáztatjuk, majd sós vízben puhára főzzük, lecsepegtetjük. A hagymát, a zúzott fokhagymát, a paradicsomot és a babot összekeverjük, majd a csülkök mellé adjuk a tepsibe fél órával a húsok elkészülte előtt. Ha megsültek a csülkök, az ételt kakukkfűvel szórjuk meg. Tálalás előtt a hagymás, paradicsomos babot kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg citrommal vagy borecettel is "bolondíthatunk" rajta. A tányéron a csülkökre szórjuk rá a felszeletelt fokhagymagerezdeket, fehér kenyérrel kínáljunk.
|