Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Magyar étkezési kultúra
Magyar étkezési kultúra : Okoskodás a CSOKI-ról

Okoskodás a CSOKI-ról

  2009.04.12. 11:48


A kakaó aromáját 500 féle ízanyag alakítja ki. Vajon ez lenne a titka a szenvedélynek, melyet a világ minden csokival ellátott táján tömegek táplálnak az első számú édesség iránt?

A csoki históriája épp olyan lenyűgöző, mint maga az íze: a történet egészen az időszámításunk kezdete előtti, misztikus maya korszakig nyúlik vissza. Bár aki abba a bizonyos xocotatl-ba kóstolna bele, annak arcára fagyna a mosoly...
Szörnyű lötty

Az a maya ital - mert szó sem volt masszáról, még kevésbé szeletekről - sötét, keserű, csípős lé volt, melyet kakaóbab őrleményből, chiliből, és egyéb fűszerekből készítettek, majd az egészet felhígították. Fogyasztásának elsősorban spirituális jelentősége volt, összeköttetést jelentett az istenekkel - a xocolatl ivás a vallási szertartások fontos része volt.

Később a szent löttyöt a mayákat leigázó aztékok is elirigyelték, így a mayák adójuk egy részét kakaóbabban fizették nekik. Többek között ez lett a veszte az utolsó azték uralkodónak, Montezumának is, aki fogadta a birodalomnál partra lépő spanyol konkvisztádort, Cortezt. Cortez tudta mire van kereslet a spanyol udvarban - nemcsak az arany és a többi kincs keltette fel az érdeklődését, de hamar átlátta, hogy a borzalmas ízű folyadék, amelyből Montezuma napi 50 (!) kupányit fogyasztott, az ő hazájában is az előkelőség szimbólumává válhat. Elég ráragasztani az Istenek itala elnevezést, mágikus erővel felruházni, és dőlni fog a pénz.

Persze a spanyolok is iszonyúnak tartották a xocolatl ízét,
de győzött a sznobizmus: lelkesen itták az "életelixírt".
Később újabb kinccsel párosították - cukrot kevertek, hozzá, így valamivel elviselhetőbbé vált a végeredmény.

Méregdrága élvezet

Évtizedekig nem adták ki az udvarból a titkos receptet, mígnem a spanyol Anna hercegnő frigyre lépett a francia XIII. Lajossal, és hozományként vitte a barna italt is.
Lassacskán a világ más tájaira is eljutott az ős-csokilé, Londonban a kávéházakban az 1600-as évek vége felé közkedvelt frissítő volt, ekkor már tejjel hígítva. Sőt, egy időben népszerűsége miatt az angol kormány adót is vetett ki rá, ekkor ára az egekbe szökött.

A következő jelentős lépés a ma ismert csoki felé vezető úton, a Holland kakaópor megszületése volt. Ez Van Houtent nevéhez fűződik, aki lúggal kezelte a kakaóbabot, amitől az aromásabb lett. An Houtent később feltalált egy présgépet is, mellyel képes volt kisajtolni a kakaóvaj nagy részét a babból, így az őrlemény vízoldékonyabb és könnyebben emészthető lett.
Az első valódi ét csokit Josep Starrs Fry és fiai kísérletezték ki, 1847-ben.
1880-ban Rodolphe Lindt svájci csokigyáros szabadalmaztatta azt az eljárást, melynek köszönhetően az addig szemcsés csokimassza finom, krémes állagúvá vált.
1879-ben Daniel Peter és Henri Nestlé már nem tejet, hanem tejport kevert a csokoládéba, így született meg az első töltött svájci csoki. Persze tudjuk, itt még nem ért véget a több ezer éves történet, hisz egyre újabb márkák, típusok, keverékek kerülnek piacra. Egy biztos: a csoki tud valamit, ami miatt megy ki a divatból...

Édes kisokos

A kakaó őrlemény több fontos fenolt tartalmaz, mint a vörösbor, ezáltal eredményesen csökkenti a koleszterin szintet, véd a szív-érrendszeri betegségektől. A kakaó ezek mellett jelentős réz, foszfor, magnézium, kálium forrás, vasat és cinket is tartalmaz.

A csokoládé gyorsan és jól felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így azonnali energiaforrást jelent sportolóknak, az agyműködést is kedvezően befolyásolja, ezért ajánlatos lehet tanulás vagy vizsga alkalmával.

A csokit afrodiziákumként (szerelmi serkentő) is számon tartják, bár a legújabb kutatások lerombolták ezt az illúziót: kimutatták, hogy ehhez a hatáshoz kb. 4000 szelet csokit kellene elfogyasztani.

A csokoládét manapság a szépségipar is felhasználja, test- és arcpakolás formájában.
A szobahőmérsékletre melegített 100 %-os kakaó olyan flavonoidokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek puhítják, hidratálják a bőrt ezáltal feszesítenek, késleltetik az öregedést, visszaadják az elvesztett nedvességet.

Csoki kémia

A csokoládé teobromin és koffein tartalma serkentőleg hat a szervezetre.
Csoki evéskor (egyes kutatók szerint már illatának megérzésekor is) agyunkban béta-endorfin szabadul fel. Ez az ún. boldogság hormon jó kedvre deríthet, nehéz helyzetekben is.
A csokoládé ezen kívül emeli a szerotonin szintet. A szerotonin fontos ingerületátvivő az agyban, hiánya felelős depresszió és pánikbetegség kialakulásáért, és az agresszivitásért. A téli melankóliát is orvosolhatjuk néhány szelet csokoládéval. A hangsúly azonban mindig a néhány szeleten van! Persze nehéz megállni ilyen kis mennyiségnél, hiszen a csoki jutalmazó hatású, ezt az érzést már gyermekkorban hozzákapcsoljuk az édesség evéshez, mivel általában valamilyen jó viselkedésért kapjuk a jutalom falatokat.
Azonban annak a propagandának, mely manapság fontos antioxidánsként állítja be a csokit, nem szabad felülni. A boltban vásárolt édességnek ugyanis szinte semmi köze már az eredeti kakaóbabhoz, és annak értékes tápanyagaihoz. Az a finomság ugyanis, amivel mi tesszük édesebbé az életünket elsősorban cukrot, zsírokat és tejport és csak némi kakaót tartalmaz.

Szóval hagyjuk a mellébeszélést, maradjunk annyiban,

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE // WISE-VOGUE