Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Praktikák
Praktikák : Mexikói étzelek helyettesítése, mit-mivel?

Mexikói étzelek helyettesítése, mit-mivel?

  2009.09.02. 13:39


 

AVOKÁDÓ (AGUACATE)
Ezt a nálunk is ismert zöldségfélét sokkal több változatban termesztik Mexikóban, mint a világ más részein. Az érett avokádó állaga se nem kemény, se nem puha, Krémszerű. Az éretlen avokádót otthon tovább érlelhetjük.
BAB (FRIJOLES)
A bab a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Rendkívül változatosan
Készítik, és fűszerezik, de az is gyakori, hogy vízben megfőzik, áttörik, és már tálalják is. A felhasznált bab fajtája vidékenként változik. A babételek különösen laktatóak, és szinte egyetlen étkezésnél sem hiányozhatnak, meg a reggelihez is szívesen fogyasztják.
CEVICHE VAGY SEVICHE
Limet levében pácolt halat jelent. (A limetlevet citrom levével helyettesíthetjük). Rengeteg változata ismert, a halat külön is pácolhatják, de a többi alapanyaggal együtt is. A pácolás ideje 30 perctől 8 óráig terjed. Hagyományosan a makrélát készítik így, de bármelyik filézett hal megfelelő.
CHAYOTE – ejtsd: csajote
Körte alakú tökféle
CHILI PAPRIKA
Mexikó legkedveltebb fűszere. Számtalan fajtáját termesztik, és többféle formában használják fel. Akik nem kedvelik a túlságosan csípős ízeket, a legerősebbeket is helyettesíthetik bogyiszlói vagy hegyes, erős zöldpaprikával vagy konzerv pepperonival.
Friss, erős chilik
- A serrano és a jalapeno a legismertebbek, ezek nagyon erősek. Miután kivágtuk a paprika erét és magjait, mossuk meg a kést, és kezünket is. Erős cseresznyepaprikával helyettesíthetjük.
Friss, óriás chili
- Ezek a paprikák kevésbe csípősek, az Anaheim, és a poblano nem erősebb, mint egy kicsit csípős zöldpaprika. Felhasználás előtt nemcsak a magját, az erét is eltávolítják. Hegyes, erős zöldpaprikával vagy bogyiszlóival helyettesíthetjük.
Savanyított chili
- A paprikák egy része savanyúság formájában is kapható. Sok ételhez jól használható a savanyított jalapeno, amelyet friss paprikával, vagy konzerv pepperonival helyettesíthetünk. A mártásban eltett chili (en escabeche), különleges ízhatást eredményez. A csipotle chili füstölt ízű, általában mártásban árulják.
Szárított chili
- Mindegyik erős, az aprócska piros sokkal csípősebb, minta nagy, barnás, sötétpiros vagy fekete ancho, pasilla, vagy negro fajták. (Hanem jutunk hozzá, használjunk szárított cseresznyepaprikát). Többségük őrölt formában is kapható, helyettük csípősebb chiliport tegyünk az ételbe.
CSOKOLÁDÉ
A legtöbbször ital formájában fogyasztják. Mi csak édességként ismerjük, de a mexikóiak sok ételhez, még húsokhoz is készítenek belőle mártást.
ESCABECHE VAGY ESCAVECHE
Ecetes marinád, melyet főtt húshoz, csirkéhez vagy halhoz használnak, de magában is fogyasztják mártásként, esetleg ízesítőként. Eredetileg a tartósítás céljait szolgálta, az így kezelt hal hetekig is eltartható.
HOMINY (KUKORICAKÁSA)
Darált morzsolt kukoricából készítik, íze sokban különbözik az egész szemekétől. Mexikóban, többféle formában, konzervként is kapható.
JIMACA
Gumós zöldség, zamata a nyers burgonya, az alma és a retek ízére emlékeztet.
KORIANDER
A korianderzöldjét (spanyolul cilantro) kínai petrezselyemnek is nevezik. Külsőre pontosan megegyezik a nálunk ismert petrezselyemmel, de az íze egészen más. Magyarországon csak a magja kapható, ezért érdemes otthon, cserépben termeszteni. Petrezselyemmel helyettesíthetjük.
KUKORICAHÉJ
Nem fogyasztják el, csak főzéskor ebbe csomagolják a tamalest. Kellemes ízt ad a tésztának. Ha szárítottat használunk, egy-két órára áztassuk be, majd jól csepegtessük le. Ha éppen nem jutunk hozzá, végső esetben alufóliával helyettesíthetjük.
MASA HARINA
A tortillákhoz, és a tamaleshez használt lisztkeverék, egy rész kukoricaliszttel és egy rész búzaliszttel helyettesíthetjük. Az ebből gyúrt nyers tészta a masa.
NOPALITO
Egyes kaktuszfajok fiatal, ehető hajtása. Mexikói élelmiszer boltokban, konzerv formájában kapható.
PILONCILLO
Durva szemcséjű, részben finomított cukor. Barna cukorral helyettesíthetjük.
PIPIAN
Nyers, nem sózott tökmag. Mártások sűrítésére és egytálételek ízesítésére használják.
PLATANO VAGY FŐZŐBANÁN
A banánhoz hasonló gyümölcs, főzésre használják. Soha nem lesz olyan édes, mint a banán, és nem is fő annyira szét. Éretlen, zöld héjú banánnal helyettesíthetjük.
SALSÁK
Sokfajta salsa, és főzött salsa (mártás) készen is kapható, de sokkal jobb, ha magunk készítjük. Elkészítésük nem bonyolult, ugyankor a saját ízlésünk szerint fűszerezhetjük. Tálaljuk frissen sült tostaditasszal!
SZÁRAZ LEVESEK (SOPAS SECAS)
A száraz levesek természetesen nem szárazak, nevüket onnan kapták, hogy van bennük száraz alkotórész is, például rizs, tészta vagy tortilla, amely felszívja a nedvesség nagy részét. Egy kis lé általában marad rajta, de olykor inkább, a kifőzött tésztára emlékeztet.
TAMARIND
Az indiai eredetű tamarindfa (indiai datolya) vastag hüvelyes termése, amelyédeskés - savanykás magokat rejt. A magok húsából mártásokat, lekvárokat készítenek. Erősen hashajtóhatású!
TOMATILLO
Külsőleg a zöld paradicsomhoz hasonlít, csak barnás, vékony héja van. Nem helyettesíthető zöld paradicsommal.
TORTILLÁK                                                        
A tortilla,tulajdonképpen élesztő nélkül készített lapos lepény- vagy kenyérféle. Nemcsak köretként fogyasztják, hanem gyakran megkenik mártással, vagy különböző formájúra préselve, illetve összehajtogatva, feltekerve meg is töltik. Mind a kukorica-, mind a búzalisztből sütött tortillának több receptje létezik. A mexikóiak szívesen vásárolnak kész tortillát, hiszen nagyon sokat fogyasztanak belőle, de otthon is könnyű megsütni.
TORTILLAPRÉS                                                              
A goffrisütőre emlékeztető eszköz, a mexikóiak ennek segítségével nyújtják ki a tésztát. Ha nem jutunk hozzá, a tésztát tegyünk két nejlonzacskó közé, hogy ne ragadjon, és sodrófával nyújtsuk vékony kerek lappá.

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Így lehet 36 millió forintod. Nézd meg ebben a videóban!    *****    *OKTÓBERI NYEREMÉNYJÁTÉK* "IDE MINDIG ÉRDEMES BENÉZNI!" Picur Mini ABC Nyitva:mindennap 5-21h-ig Bp. IV. Nádor u. 87    *****    Egymillióan az internetadó ellen - Nemzeti összefogás az internetadó bevezetése ellen. Like-old facebook oldalunkat. - Egymillióan az internetadó ellen - Nemzeti összefogás az i    *****    Regisztrálj a szamlazz.hu-n és használj egy kiváló, naprakész számlázó szoftvert akár teljesen ingyen!    *****    ILYEN OLDALT MÉG NEM LÁTTÁL!!! NEM MERED MEGNÉZNI!!! :O ILYEN OLDALT MÉG NEM LÁTTÁL!!! NEM MERED MEGNÉZNI!!! :O HIHETETL    *****    http://littleblackfashion.blog.hu. Minden ami divat!    *****    ARROW OLICITY EGY RAJONGÓI OLDAL FELICITY&OLIVER KAPCSOLATÁRÓL ARROW OLICITY    *****    Térburkolat készítés - Kertépítés - Víz-, gáz- és központifûtés szerelés    *****    Tetõfedés - Kõmûves munkák - Festés - Burkolás - Villanyszerelés - Speciális tisztítás    *****    Dokumentummentés - Helyreállítás - Építés - Bontás - Felújítás - Házépítés - Lakásfelújítás - Generál kivitele    *****    Penészmentesítés - Épületszárítás - Palabontás - Szagtalanítás - Ózonkezelés - Fertõtlenítés - Könyvek tisztítása    *****    Mûszaki eszközök tisztítása - Gépek tisztítása - Koromeltávolítás - Kármentesítés - Tûzkár utáni takarítás - Ért&eac    *****    Tûzkármentesítés - Vízkármentesítés - Azbesztmentesítés - Ipari tisztítás - Bútorok tisztítása - Mûszaki eszközök tisztít&a    *****    {BLOG} - Elõre felnõtté válás útján, ami hót' ziher, hogy tele van buktatókkal - {BLOG}    *****    A tenyeremben a hullócsillagok, mint hunyorító durcás kismadár*-eszmefuttatások egy gimnazista lány klaviatúrájából-KATT    *****    SZÍNHÁZ!!! Békés Pál: A nõi partõrség szeme láttára címû komédiája a Kispesti Vigadóban 2014. október 18-án 19 órakor!    *****    SZÍNHÁZ!!! Békés Pál: A nõi partõrség szeme láttára címû komédiája a Kispesti Vigadóban okt. 18-án 19 órakor!!!    *****    MERCEDES LAMBRE | a VIOLETTALudmila-ja | MERCEDES LAMBRE | a VIOLETTA Ludmila-ja | MERCEDES LAMBRE |    *****    Melyik a kakukktojás? Szombat 15:00-ig írd meg, és nyerj! Ha írásra vagy fotózásra adnád a fejed, nevezz a versenyekre!    *****    ~ Az álmok mindig azért jönnek, hogy elrendezzék a fejünkben azt a sok zûrzavart, amit a napi események okoztak... ~